Många har någon gång känt smärta eller obehag i sina käkar och kanske ställt sig frågan: varför händer detta, vad betyder det och vad kan jag göra? Ont i käken kan påverka både vardag och välbefinnande på oväntade sätt, från att göra måltider svårare till att störa sömnen och tynga humöret. Käksmärta i käkarna kan uppträda plötsligt, snabbt smygandes eller vara mer av en molande känsla som aldrig tycks försvinna.
Besvären kan kännas och yttra sig på olika sätt, både från ont i käken och ömmande käkar till spända käkmuskler och klickande ljud när du gäspar eller tuggar. En viss värk uppkommer bara när du tuggar, medan annan smärta sitter i hela tiden. Några typiska symtom:
Smärtan kan förvärras av stress eller trötthet och kombineras ibland med huvudvärk, öronvärk eller känsla av muskeltrötthet, vilket också kan leda till tandvärk.
Käkarna är komplexa strukturer där leder, muskler, nerver och tänder samspelar. Därför kan smärtan ha flera olika ursprung. Här är några vanliga orsaker:
För många blir käksmärta snabbt en störande faktor i vardagen. Att äta sina favoriträtter, tala obehindrat, skratta fritt eller ens gapa tillräckligt mycket för att gäspa utan smärta är inte längre självklart. Nattsömnen kan bli lidande av omedveten tandpressning och stelhet på morgonen gör det svårt att starta dagen.
Det är inte ovanligt att besvären leder till att man börjar undvika vissa typer av mat, eller drar sig från sociala sammanhang. När smärtan sitter i under längre tid påverkas ofta humöret och energinivån.
Men det finns hjälp. Kunskap om behandlingsalternativ och egna insatser gör skillnad.
Stress och spänning ökar ofta smärtan, så regelbunden avslappning för ansikte och käkar kan hjälpa.
En varm vetekudde eller handduk kan minska muskelspänningarnas smärta.
Försök undvika att pressa tänderna dagtid. Sätt en lapp vid datorn som påminnelse.
Att försiktigt öppna och stänga munnen, eller röra käken sida till sida, kan öka rörligheten.
De flesta käkproblem går över eller lindras med relativt enkla insatser. Regelbunden träning av käkmuskler och medvetenhet om sina vanor gör förändring möjlig.
För vissa behövs specialiserad hjälp, till exempel av tandläkare, fysioterapeut, bettfysiolog eller ibland öron-näsa-halsspecialist. Målbilden är en vardag utan smärta, fri rörlighet och normal sömn – med tillgång till de behandlingar som bäst passar varje individ.
Avslappning, mjuk kost, värme, käkövningar
Skyddar tänderna och minskar belastning
Smärtstillande, muskelavslappnande, antiinflammatoriskt
Specifika rörelser för käken
Injektion av läkemedel eller spolning (ovanligare)
Vissa tecken tyder på att det är klokt att rådfråga vården relativt snabbt:
I sällsynta fall kan kraftig smärta i nedre käken tillsammans med tryck över bröstet och smärta ut i arm tyda på hjärtbesvär. Då är det ett brådskande medicinskt tillstånd.
- Det är vår tro att din resa mot smärtfrihet är en resa mot förbättrad livskvalitet. Låt oss hjälpa dig att navigera genom detta med engagemang och vårt omfattande expertområde.
Vid första besöket gör vi en noggrann undersökning av dina besvär. Tillsammans skapar vi en individanpassad behandlingsplan som hjälper dig återställa funktion och minska besvär med en kombination av manuell behandling och rehab.
Vid återbesöket utvärderar vi noggrant din behandlingsprogress och anpassar din personliga rehabiliteringsplan. Vår legitimerade kiropraktor justerar din behandling för att ytterligare lindra smärta, förbättra rörlighet och optimera din långsiktiga hälsa för bästa resultat.
För dig som behöver omedelbar hjälp vid besvär såsom nackspärr, ryggskott eller stelhet och smärta i bröstryggen, erbjuder vi effektiv akut kiropraktisk behandling. Vår legitimerade kiropraktor ser till att snabbt lindra symtomen.
Aspen Rehabklinik erbjuder professionell kiropraktik och rehabilitering för ett smärtfritt och aktivt liv. Vi hjälper dig hitta tillbaka till välmående – mitt i Stockholm
Copyright 2025. Skapad via Graphiera