Design

Symptom & Besvär

Ont i Axlar : Symptom , Orsak och behandling

Många har någon gång stött på smärta i axlarna, antingen efter en tung flytt, ett extra hårt träningspass eller när vardagens stillasittande gör sig påmint. Oavsett anledning kan axelproblem påverka både livskvalitet och arbetsförmåga påtagligt. Axelleden är kroppens rörligaste led och klarar egentligen häpnadsväckande mycket – men dess komplexitet innebär också att den är känslig för överbelastning och skador.

 
ont i ryggen
Stockholms Kiropraktor & Rehabklinik
Migrän - ont i ryggen

Besvär

Hur känns det när du har ont i axlar?

Smärtan kan upplevas på flera sätt. Vissa beskriver det som en molande värk, andra som en skarp stickande känsla vid vissa rörelser. För en del är det värst om morgonen eller natten, medan andra märker av det framför allt när armen sträcks uppåt eller utåt. Ibland kan smärtan även sprida sig längs armen eller upp mot nacken.

Vanliga symtom inkluderar:

  1. Stelhet och nedsatt rörlighet i axelleden
  2. Värk vid vila, särskilt på natten
  3. Smärta vid vissa rörelser, exempelvis att ta på sig jackan eller kamma håret
  4. Svårighet att lyfta armen ovanför axelhöjd
  5. Känsla av svaghet eller domningar

Att känna igen sitt eget mönster hjälper mycket när det kommer till att hitta rätt väg mot lindring.

Vad kan orsaka axelsmärta?

Att axelleden är så rörlig innebär att den också behöver ett avancerat system av muskler, senor och ledband – ofta benämnt som "rotatorcuffen". Dessa strukturer arbetar tillsammans för att bära, lyfta och rotera armen. En obalans eller belastning på endast en del av systemet kan snabbt leda till smärta.

De vanligaste orsakerna är:

Orsak

Typisk symtomutveckling

Vanliga riskfaktorer

Impingement

Smärta vid lyft över axelhöjd

Mycket repetitiv armrörelse

Rotatorcuffskada

Svaghet, svårighet att lyfta armen

Plötslig belastning/skada

Kalkaxel

Plötslig stark smärta, nattetid värre

Medelålder, överansträngning

Frozen shoulder

Tilltagande stelhet, värre över tid

Kvinnor 40+, diabetes

Artros

Stelhet, aktivitetsrelaterad värk

Hög ålder

Instabilitet

"Lös" axel, ibland ur led

Yngre, idrott, gamla luxationer

stockholms kiropraktor & rehabklinik

Några vanliga axelproblem

Senor och slemsäckar kläms ihop under skulderbladet vid lyft. Ger ofta smärta vid armrörelser ovanför huvudet.

Kan röra sig om inflammation eller bristning i någon av musklernas senor. Leder ofta till svaghet och smärta när du försöker lyfta saker.

(adhesiv kapsulit): Tilltagande stelhet där axeln ”låser sig” och rörligheten begränsas markant under ett år eller mer.

Vid kalkaxel har det bildats kalkavlagringar i senorna, ofta smärtsamt och ibland förknippat med plötslig, kraftig värk.

Vilken behandling man får beror på diagnos och egna behov. I många fall räcker enkla åtgärder – att avlasta, anpassa träning och göra specifika övningar hemma.

Behandlingar för dig som har ont i axlar

Alla har ont i axlar på olika sätt

  • Avlastning från det som provocerar smärtan
  • Smärtstillande medel, ofta paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel
  • Sjukgymnastik/rehabilitering för att gradvis återfå rörlighet och styrka

Rehabilitering är ofta nyckeln, där övningar anpassas både efter smärta och vilken funktion som behöver förbättras. En patient som nyligen fått frozen shoulder arbetar i början mest med rörligheten, medan någon med impingement ofta får stärka muskler och korrigera rörelsemönster.

  • Kortisoninjektion vid kraftig inflammation
  • Operation, exempelvis vid kraftiga senbristningar, lösa benbitar eller svår kronisk smärta efter misslyckad annan behandling

Att på egen hand försöka hitta balans mellan aktivitet och vila är klurigt. Här kan fysioterapeuten bli oumbärlig, både för att diagnostisera rätt och för att hitta de övningar som faktiskt ger resultat.

Sjukgymnasten lägger stor vikt vid hållning, rörlighet och styrka i såväl axel som rygg och skuldror. Ofta ges enkla men effektiva rörelser för att skapa utrymme i leden, förbättra blodflödet och successivt bygga upp ett nytt rörelsemönster.

De psykiska aspekterna av långvarig smärta får inte underskattas. Att känna sig begränsad i vardagen kan skapa frustration, stress och ibland nedstämdhet. Att prata med vårdpersonal eller få stöd genom samtal kan vara viktigt för att orka med rehabprocessen.

Att sova bra, bibehålla en allsidig kost och fortsätta vara aktiv på de sätt man kan gör stor skillnad för både fysisk och mental återhämtning.

Vissa typer av smärta kan sitta kvar längre än förväntat, men även långdragna axelproblem har oftast god prognos. Nyckeln ligger ofta i uthållighet och att inte ge upp när förbättringarna dröjer.

Sjukgymnasten lägger stor vikt vid hållning, rörlighet och styrka i såväl axel som rygg och skuldror. Ofta ges enkla men effektiva rörelser för att skapa utrymme i leden, förbättra blodflödet och successivt bygga upp ett nytt rörelsemönster.

Behandlingsprocess hos professionella

Det börjar med en grundlig sjukdomshistoria, följt av fysisk undersökning där läkaren testar rörlighet, kraft och var smärtan sitter. Ofta räcker detta, men ibland kan man behöva:

Ont i axlar? Vi hjälper dig på Aspen Rehabklinik

På Aspen Rehab får du professionell behandling, modern rehabilitering och personligt anpassade träningsprogram.

Vanliga Frågor om axelsmärta

Vad orsakar oftast ont i axlar?

Den vanligaste orsaken är överbelastning eller obalans i axelledens muskler och senor, även känd som "rotatorcuffen". Repetitiva rörelser och dålig arbetsställning spelar ofta en stor roll.

När bör jag kontakta läkare för axelsmärta?

Sök vård om smärtan uppstod vid skada, om rörligheten snabbt försämras, eller om smärtan kvarstår trots egenvård under några veckor.

Vad kan jag göra för att förebygga axelsmärta?

Variera arbetsställning, stärk axelns muskulatur och säkerställ korrekt ergonomi vid arbete. Regelbundna pauser och rätt träning kan också hjälpa.

Kan ont i axlar bero på hjärtproblem?

Ja, särskilt obehag i vänster axel kan i vissa fall vara kopplat till hjärtbesvär. Vid plötslig och oförklarlig smärta är det viktigt att söka vård.

Vilken behandling rekommenderas för axelsmärta?

Ofta rekommenderas vila från provocerande aktiviteter, smärtstillande läkemedel, och sjukgymnastik för att återfå rörlighet och styrka.

Är det normalt att uppleva ont i axlar efter träning?

Ja, det är vanligt att känna viss ömhet efter intensiv träning, särskilt om övningarna var nya eller om kroppen inte är van vid belastningen. Detta kallas för fördröjd muskelömhet och är generellt ofarligt Om smärtan däremot är intensiv eller kvarstår längre än några dagar kan det vara en signal om överansträngning eller skada, och det kan vara klokt att konsultera en fysioterapeut. .

Rehabklinik i Stockholm

Behandlingar och besök

Kiropraktik & Rehab nybesök

Vid första besöket gör vi en noggrann undersökning av dina besvär. Tillsammans skapar vi en individanpassad behandlingsplan som hjälper dig återställa funktion och minska besvär med en kombination av manuell behandling och rehab.

Kiropraktik & Rehab återbesök

Vid återbesöket utvärderar vi noggrant din behandlingsprogress och anpassar din personliga rehabiliteringsplan. Vår legitimerade kiropraktor justerar din behandling för att ytterligare lindra smärta, förbättra rörlighet och optimera din långsiktiga hälsa för bästa resultat.

Akut Kiropraktisk behandling

För dig som behöver omedelbar hjälp vid besvär såsom nackspärr, ryggskott eller stelhet och smärta i bröstryggen, erbjuder vi effektiv akut kiropraktisk behandling. Vår legitimerade kiropraktor ser till att snabbt lindra symtomen.