Ett grymt träningspass kan snabbt bytas mot smärta eller stelhet – kroppen säger ifrån. Nästan alla som tränar råkar ut för en idrottsskada någon gång. Lär dig känna igen varningssignalerna och ta reda på hur du snabbt kan komma tillbaka starkare än innan!
Att avgöra vad som är vardaglig träningsvärk och när det faktiskt handlar om en skada kan vara klurigt. Det finns dock några klassiska signaler som tyder på att något mer än vanlig träningsvärk är på gång:
Smärtsymptom kan variera stort i intensitet och karaktär, vilket kan göra rehab en viktig del av återhämtningsprocessen. Det är stor skillnad på att vara lite stel efter ett hårt pass och att inte kunna bära sin egen vikt på grund av smärta. Särskilt efter en akut incident, till exempel ett hopp, fall eller tackling, är det viktigt att direkt lyssna på kroppen.
Att hantera en idrottsskada med rätt behandling och återhämtningstid är inte bara ett steg mot fysisk läkning, utan också en möjlighet att bygga en starkare och mer motståndskraftig version av dig själv.
Alla drömmer vi om den perfekta tekniken och osårbara kroppen, men verkligheten ser annorlunda ut. Skador kan dyka upp snabbt utan förvarning eller långsamt smyga sig på under veckor och månader. Vad ligger bakom skadorna?
Akuta skador uppstår i ett ögonblick. De drivs ofta av en yttre kraft, exempelvis under en tackling i fotboll eller ett fall på friidrottsbanan. Fotledsstukningar, frakturer och muskelbristningar sorterar in här.
Dessa är smygande och byggs upp med tiden. Här är det intensiv eller ensidig träning, för lite vila eller bristfällig teknik som ofta ställer till det. Exempel är löparknä, hälsporre eller stressfrakturer. Ofta märker man först svag smärta som sakta förvärras om träningen fortsätter utan justering.
Alla har vi olika förutsättningar. Ålder, kön och kroppssammansättning har betydelse. Tidigare idrottsskador, nedsatt rörlighet, svaga muskler och dålig balans gör vissa mer benägna att råka ut för skador. Även utrustning som inte passar (fel skor, skydd eller racket) kan vara en bov.
Underlaget, väderförhållanden och till och med lagets träningsupplägg spelar roll. Dåligt underlag ökar risken för stukningar och vrickningar, och för hård träningsdos kan bränna ut även en erfaren elitidrottare.
Vissa skador dyker ständigt upp när det gäller idrott. Olika sporter präglas av olika skadepanorama, men några klassiska exempel är:
Akut
Fotboll, basket, handboll
Akut smärta, svullnad
Akut
Friidrott, fotboll
Smärta, blåmärken
Överbelastning
Löpning, cykling
Ont på utsidan av knät
Överbelastning
Löpning, tennis
Smärta vid belastning
Överbelastning
Löpning, gymnastik
Lokal ömhet, svullnad
Akut/överbelastas.
Simning, volleyboll
Smärta, funktionsneds.
När skadan är ett faktum gäller det att agera direkt – och på rätt sätt för att påbörja rehabilitering effektivt. Tidiga åtgärder kan avgöra hur lång återhämtningen blir och hur kroppen läker.
Vid akuta tillbud har RICE-principen (Rest, Ice, Compression, Elevation) länge varit vägledande. På senare tid har forskningen visat att is (Ice) kan diskuteras; vissa menar att det framför allt lindrar smärta utan direkt effekt på läkningen. Det rådande fokuset ligger idag mer på snabb avlastning, kompression och högläge – och så tidig mobilisering som möjligt.
Här är ofta tålamod nyckelordet. Belastningen måste justeras, och det gäller att hitta en balans mellan fortsatt aktivitet och återhämtning. Ofta rekommenderas:
Vid långvariga besvär kan fysioterapeut eller idrottsläkare, med kunskap inom fysik, hjälpa till att identifiera och åtgärda bakomliggande faktorer, både i teknik och uppbyggnadsträning.
I många fall räcker egenvård, men ibland krävs professionell insats. Det kan handla om åtgärder för att behandla idrottsskador:
Tillgången till idrottsmedicinsk expertis varierar, men i synnerhet elitidrottare får ofta snabbt avancerad hjälp. För de flesta handlar det däremot om att stegvis återta rörelse, bygga upp muskler och hitta tillbaka till full funktion.
Att undvika idrottsskador är en kombination av medvetenhet och handling. Här nedan följer en sammanställning av de gyllene reglerna som främjar hållbar träning och tävling:
Vid första besöket gör vi en noggrann undersökning av dina besvär. Tillsammans skapar vi en individanpassad behandlingsplan som hjälper dig återställa funktion och minska besvär med en kombination av manuell behandling och rehab.
Vid återbesöket utvärderar vi noggrant din behandlingsprogress och anpassar din personliga rehabiliteringsplan. Vår legitimerade kiropraktor justerar din behandling för att ytterligare lindra smärta, förbättra rörlighet och optimera din långsiktiga hälsa för bästa resultat.
För dig som behöver omedelbar hjälp vid besvär såsom nackspärr, ryggskott eller stelhet och smärta i bröstryggen, erbjuder vi effektiv akut kiropraktisk behandling. Vår legitimerade kiropraktor ser till att snabbt lindra symtomen.
Det beror på diagnosen, men aktiv rehabilitering är alltid viktig. Ofta kombineras anpassad träning med smärtlindring, avlastande hjälpmedel och ibland operation.
One of the most important things is to pick a tour operator or trekking agency. We will help you.
Medicinsk träning: Styrketräning, balans- och funktionsövningar för knät. Smärtlindrande behandlingar: Is, värme, TENS och läkemedel. Laser, stötvågor, dry needling: Stimulerar läkning vid senvävnadsproblem. Knäskydd och skoinlägg: Ger stöd och avlastning. Injektioner (kortison, hyaluron): Vid kraftig inflammation eller artros. Operation: Vid mekaniska låsningar eller ihållande smärta där andra åtgärder inte hjälper.
Every issue that arises will be explained in detail. It’s time to start planning your adventures.
Aspen Rehabklinik erbjuder professionell kiropraktik och rehabilitering för ett smärtfritt och aktivt liv. Vi hjälper dig hitta tillbaka till välmående – mitt i Stockholm
Copyright 2025. Skapad via Graphiera